روش‌های پیشگیری از وقوع آتش سوزی و حریق

تصویری از راه‌های پیشگیری از آتش سوزی

فهرست مطالب

حتما شما هم در اخبار مکررا شنیده‌اید که خانه‌ای آتش گرفته است. شاید هم خدای نکرده شما تجربه تلخ آتش سوزی منازل نزدیکان یا همسایگانتان را از نزدیک دیده‌اید. اگر شخص آینده‌نگری باشید؛ به این فکر می‌کنید که “همواره پیشگیری بهتر از درمان است”. شاید با این تفکر به فکر جلوگیری از خطر آتش سوزی منازل مسکونی خود بیفتید. ما در این مقاله در صدد هستیم که راه های پیشگیری از آتش سوزی در خانه را در برابر این خطر بالقوه بررسی کنیم و اشاراتی نیز به نکات ایمنی برای جلوگیری از آتش سوزی خواهیم داشت. پس با ما همراه باشید.

راهکارهای مناسب برای پیشگیری از حریق خانه و محل کار:

۱)استفاده از کپسول آتش نشانی؛

به طور کل بسیاری از افرادی که در این حادثه قرار می‌گیرند قبل از وقوع حتی به آن توجه و یا فکر هم نکرده‌اند و نوعی امر غیر قابل تصور برای آن‌ها است. اما با وجود یک کپسول آتش نشانی در هر شرایطی می‌توانید به سرعت شدت آتش را کم و از پیش روی آن جلوگیری کنید. در زمان خرید کپسول آتش نشانی در نظر داشته باشید کپسول خریداری شده باید در وزن و سایز مناسب فراهم شود تا قابلیت استفاده برای تمام سنین را داشته باشد و در محل مناسب با امکان دسترسی آسان نصب گردد.

۲) آژیر اعلام حریق

این سیستم زنگی است که هشدار حریق را به خوبی انتقال می‌دهد. در واقع سیگنال‌هایی که از آلارم مختلف سنسور‌ها دریافت می‌گردند درون دستگاه مورد ارزیابی قرار می‌گیرند و عکس العمل لازم اجرا می‌گردد. امروزه طیف گسترده‌ای از دستگاه‌ها وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها به منظور راهی برای آگاهی از آتش سوزی و جلوگیری از گسترش آن در منزل یا محل کار استفاده نمود. از متداول‌ترین آن‌ها می‌توان به سیستم اعلام حریق دتکتورهای دودی و دما اشاره نمود.

۳)چک کردن وسایل گرمایشی؛

با آغاز فصل سرما، استفاده از وسایل گاز سوز در محیط‌های مختلف بسیار پر کاربرد می‌شود به همین منظور با چک کردن انواع بخاری و وسایل گرمایشی برای جلوگیری از نشتی و پخش شدن گاز در محیط می‌توان از ایجاد هرگونه حوادث غیر قابل جبران، جلوگیری کرد.

۴)مواد قابل اشتعال را دور کنید؛

بعضی از مواد هستند که اگر در مواجه با نور خورشید، حرارت و گرمای محیط قرار بگیرند می‌توانند سبب انفجار و آتش سوزی گردند. به همین منظور پیشنهاد می‌شود از قرار دادن هرگونه مواد اشتعال‌زا در این محیط‌ها جدا خودداری شود.

۵)در رخت خواب سیگار نکشید؛

برخی افراد بنا بر عادت همیشگی اقدام به کشیدن سیگار در فضاهای مختلف حتی منزل می‌کنند، گاهی مشاهده می‌شود افراد سیگار را به رخت خواب هم می‌برند. این محیط دارای چوب، پارچه و بسیاری از مواد به سرعت اشتعال‌زا است، پس هیچگاه در  محیط بسته سیگار نکشید و حدالامکان آن را به رخت خواب نبرید.

۶)پیشگیری از آتش سوزی با دتکتور دود؛

این دستگاه حسگری دارد که به کوچک‌ترین نوع دود موجود در محیط حساس می‌باشداین دستگاه محفظه‌ای دارد که اگر از دود پر شود هشدار می‌دهد و آتش سوزی را اعلام می‌دارد.

۷)یادگیری اصول ایمنی در برابر آتش سوزی؛

یادگیری اصول ایمنی از کودک تا بزرگسال در زمینه‌هایی که با جان و مال انسان در میان باشد بسیار اهمیت دارد. شما عزیزان می‌توانید تمرین‌هایی را در حین و بعد از آتش سوزی با اعضای خانواده خود انجام دهید و آموزش‌هایی را بگذرانید تا در چنین حوادثی قادر به نجات جان خود باشند.

۸)پیشگیری از آتش سوزی با اسپرینکلر؛

 اسپرینکلر آتش نشانی جزء تجهیزات بسیار کاربردی و تاثیر گذار حین وقوع آتش سوزی می‌باشند. این سیستم‌ها سنسورهایی حساس دارند که در این شرایط فعال می‌شود و با وجود امکانات اطفاء حریق آبی اقدام به خاموش کردن آتش می نماید.

۹)مونو اکسید کربن در پیشگیری آتش سوزی؛

یکی از راه‌هایی که می‌تواند از آتش سوزی پیشگیری کند، از بین بردن مثلث آتش است. برای روشن ماندن و شعله‌ور شدن آتش، نیازمند سوخت، اکسیژن و گرما می‌باشد. مونواکسید کربن شاید در این مثلث جایی نداشته باشد اما گازی فوق العاده خطرناک است. چرا که تاثیرات مخرب داشته و هیچ گونه رنگ و بوی قابل تشخیصی ندارد. اگر موادی مانند چوب که دارای کربن هستند دچار سوختگی شوند مونواکسید کربن حاصل می‌گردد. به همین منظور می‌توان از سیستم‌ها و سنسورهای تشخیص دهنده‌ی میزان مونواکسید کربن و کنترل آن‌ها استفاده نمود.

۱۰)توجه به وسایل خانه؛

بیشترین آمار آتش سوزی‌ها مربوط به آشپزخانه‌ها و مناطقی است که بیشتر با آتش در ارتباط هستند. بیشترین میزان لوازم برقی و گاز موجود در آشپز خانه هستند. اگر با دقت مورد استفاده قرار نگیرند، می‌توانند بسیار خطر آفرین باشند. برای اقدامات پیشگیری از وقوع آتش سوزی در منازل و محل کار باید به نکات زیر توجه کرد:

  • به هیچ عنوان وسایل داغ را در کنار مواد قابل اشتعال قرار ندهید.
  • برای نصب گاز آن را با فاصله‌ی یک متری از حوله، پرده‌ها و پارچه‌های قابل اشتعال قرار دهید.
  • برای خروج از خانه یا آبدار خانه محل کار حتما شعله‌های گاز را چک کنید.
  • ابزار و وسایل پلاستیکی موجود در اشپزخانه را کنار گاز روشن نگذارید چرا که امکان ذوب و آتش سوزی وجود دارد.
  • سیم و کابل وسایل برقی را مرتبا چک کنید، ساییدگی یا از بین رفتن روکش سیم زمینه سازی بسیاری از حوادث است.
  • و…

کلام پایانی

اگر کلیه‌ی موارد ذکر شده را رعایت کنید احتمال آتش سوزی بسیار کاهش می‌یابد، اما اگر با وجود کلیه‌ی راه کار های پیشگیری باز هم آتش سوزی رخ داد، خونسردی خود را حفظ کنید، شیر گاز را ببندید با آتش نشانی تماس بگیرید، از محل اتش سوزی دور شوید و تا زمان حضور آتش نشانی از محل فاصله بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *