شیر آتش نشانی هیدرانت یک نقطه اتصال قابل مشاهده است که در مکانهای مشخصی قرار میگیرد تا آتش نشانان از منبع آب استفاده کنند. کلیه ساختمانها، پارکینگها، کنار جادهها، معادن، مناطق صنعتی و غیره باید دارای شیر آتش نشانی با اتصال به شبکه خدمات آب باشند. این شیر به گونهای طراحی که آب مورد نیاز آتش نشانان را فوراً برای مبارزه و خاموش کردن آتش فراهم کنند. تا قرن ۱۸ از شیر آتش نشانی زیرزمینی استفاده میشد. با این حال، از قرن ۱۹ به بعد، شیر آتش نشانی از نوع ستونی در بالای زمین رایج شد و بیشتر مورد استفاده قرار گرفت. شیر آتش نشانی هیدرانت در اصل یک لوله با کنترل دریچهای است که از طریق آن آب از لوله اصلی آب برای خاموش کردن آتش جریان مییابد.
برای مقابله با آتش سوزی، وسایل و سیستمهای اطفاء حریق زیادی وجود دارند مانند انواع سیستم اسپرینکلر، کپسول آتش نشانی و شیر آتش نشانی که در اینجا به طور مفصل به شیر آتش نشانی میپردازیم. این شیرها در مکانهای حساس و مهم در سطح زمین نصب میگردند. ساختمانهای بلند، مکانهای تفریحی، آموزشی و سیاحتی از جمله مکانهایی هستند که ماژول شیر آتش نشانی باید در نزدیکی آنها بکار برده شود.
شیر هیدرانت چیست؟
شیر آتشنشانی که با عنوان شیر هیدرانت نیز شناخته میشود نوعی سیستم اطفاء حریق بوده که در مکانهای مختلف نصب میگردد تا در هنگام حریق و آتشسوزی مأموران آتشنشانی برای شارژ آب شیلنگ خود را به دریچه اصلی آتش نشانی متصل نمایند؛ انواع شیرهای آتشنشانی به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند دسته اول شیر آتشنشانی ایستاده بوده که با عنوان شیر هیدارنت سطحی نیز شناخته میشود و دسته دوم شیر آتشنشانی زیر زمینی بوده که تحت عنوان شیر هیدرانت زیرزمینی معرفی می شود.
استیل آرام تامین کننده شیرهای صنعتی با انواع شیرهای آتش نشانی هیدرانت در خدمت شماست. با ما همراه باشید با:
- انواع شیرهای آتشنشانی
- اجزای شیرهای هیدارنت اتشنشانی
- مشخصات فنی شیرهای هیدرانت
- نحوه عملکرد شیرهای هیدارنت
- کاربرد شیرهای هیدارنت چیست ؟
- قوانین نصب شیرهای هیدارنت
انواع شیرهای آتشنشانی هیدرانت
شیرهای تشنشانی ایستاده :
از انواع شیرهای آتشنشانی, شیر آتشاشنی ایستاده است این نوع قرمز رنگ هستند و به شبکه آب و فاضلاب شهری متصل می باشند تا هنگام رخداد حریق مأموران آتشنشانی برای شارژ آب شیلنگ از آن استفاده نمایند این شیرها نیز خود به دو نوع شیر ایستاده خشک و شیر ایستادهتر تقسیم میشوند.
شیر آتشنشانی ایستاده خشک چیست ؟
محفظه فوقانی این نوع شیر ها درون آب جریان ندارد و خشک میباشد قسمت فوقانی آن خارج از سطح زمین نصب و با باز شدن شیر اصلی آتشنشانی آب به درون لوله می رود به علاوه اینکه این نوع شیر از یک سیستم تخلیه خودکار استفاده میکند تا پس از مسدود نمودن شیر اصلی در لوله تخلیه صورت گیرد این نوع شیرها مناسب مناطق سردسیر و محیط هایی که امکان یخ زدگی در آنها وجود دارد میباشد .این مدل دارای مکانیز ضربه گیر است که از خروج آب در زمان حادثه جلوگیری میکند.
شیر آتشنشانی ایستاده تر چیست ؟
در این نوع شیرها نیز بخش فوقانی آنها در روی زمین نصب میگردد اما بر خلاف نوع خشک محفظه آنها همیشه پر از آب است این نوع شیر اصلی ندارند اما در هر یک از خروجیها شیر جدا گانهای نصب میگردد همچنین برخلاف شیرهای آتشنشانی ایستاده خشک مناسب مناطق سردسیر که امکان یخ زدگی وجود دارد نیست و به دلیل عدم وجود ضربه گیر در آن در برابر حوادث نمیتواند از خروج آب جلوگیری کند به علاوه اینکه این مدل شامل آب تحت فشار است و با باز کردن شیر در صورت نیاز میتوان از آن استفاده نمود.
شیرهای آتشنشانی زیر زمینی :
این مدل شیرها همانطور که از نامشان پیداست کاملا در زیر زمین و درون محفظه خود نصب میگردند نوع اتصال در این شیر فلنجی است، این مدل دارای شیر قطع و وصل جریان بوده و دارای شلنگ و پایه شلنگ میباش ؛ دریچه این نوع از متریال چدن است و هنگام نیاز توسط آچار خصوص برداشته شده و شیر به راحتی در دست قرار میگیرد این مدل معمولا دارای یک شیر 2 اینچ است.
اجزای شیر های هیدرانت آتشنشانی
کلاهک :
کلاهک شامل باز کننده شیر فلنج و سوراخ کاری روغن بوده که در قسمت فوقانی شیر قرار گرفته است.
بدنه :
بدنه بر روی زمین قرار گرفته و شامل دهانه آبدهی میباشد این دهانه متشکل از درپوش و زنجیر بوده و برای ایجاد امنی و اتصال دارای فلنج است فلنج ممانعت از آسیب رسیدن به شیر اصلی میکند.
این قسمت میانی در زیر زمین قرار گرفته و از یک لوله و دو فلنج معمولی و فلنج ایمنی تشکیل شده است.
بدنه زیرین :
شامل یک دریچه کنترل مقدار آبدهی و سیستم تخلیه اتوماتیک میباشد و دارای دو اتصال فلنج و دهانه گیرنده است .
مشخصات فنی شیر های هیدرانت
شیرهای هیدارنت توسط کارخانه آزمایش و تأیید شدهاند و بر ویژگیهای منطبق میباشند، شیر آتشنشانی زیرزمینی از چدن 452 , BS درجه 14 ساخته شده و دارای خروجی in:B. S. R. T 2 2/1 ورودی فلانج BS یا ورودی , خروجی در یک معادل , درپوش , تخلیه و شیر ثابت می باشد که در جهت حرکت عقربه ساعت بسته میشو .
نحوه عملکرد شیر های هیدرانت
انواع شیرهای آتشنشانی در جهت خلاف حرکت عقربهای ساعت باز میشوند و دارای مهره 5 پوش استاندارد میباشند در صورت تمایل میتوان از شیرها استفاده نمود که در جهت حرکت عقربههای ساعت به سمت راست باز میشوند, مهره آنها 4 گوش بوده یا به فلکه دستی مجهز هستند.
کاربرد شیر های هیدرانت چیست ؟
بیشترین کاربرد این شیرها استفاده در درون یا خارج از ساختمانهای مسکونی, اداری و تجاری است, جادهها, پارکینگها و هر مکانی که در صورت رخ داد حریق نیازمند آب با فشار بالا باشند نصب میشوند.
قوانین نصب شیر های هیدارنت
- هیدارنت ایستاده آتشنشانی میبایستی که دسترسی آزاد به ساختمانها, مناطق شهری, کارخانهها و.. داشته باشد.
- برای سوء استفاده نکردن از این شیرها برای باز کردن آنها از آچار مخصوص استفاده میشود.
- ممنوع بودن چارک اتومبیل در حد فواصل 3 تا 5 متری
- نصب این شیرها در حد فاصل 75 متر در محدودهای که خطر آتشسوزی زیاد است.
- نصب حد اقل 2 شیر آتشنشانی در مناطقی که احتمال حریق گسترده وجود دارد مانند پمپ بنزین و گاز